пятница, 9 октября 2009 г.

Львів як дзеркало. Взаємний образ мешканців Львова в нараціях ХХ-ХХІ століть

Львів як дзеркало. Взаємний образ мешканців Львова в нараціях ХХ-ХХІ століть
Міжнародна науково-практична конференція
Центр міської історії Центрально-Східної Європи,
Львів, 11-12 березня 2010 р.

Організатори: Центр міської історії Центрально-Східної Європи (Львів), Інститут славістики Польської Академії Наук (Варшава)

Останніми роками дослідники все частіше виявляють зацікавлення образом, мітом, місцем Львова в літературних творах, спогадах, історичних нараціях, колективній пам’яті. Львів є надзвичайно важливим містом як для українців, так і для поляків. Писали і говорили про нього також росіяни, вірмени, євреї.

Ми пропонуємо погляд на тексти, які стосуються Львова з дещо іншого боку: взаємного образу різних груп мешканців міста, а також "прав" на нього - власних і чужих.

Цінними будуть рефлексії про:

  • декларовану/реальну багатокультурність в мистецьких візіях, а також культурологічних, літературознавчих, мовознавчих, історичних і інших працях;
  • вплив на літературу політичних та історичних суперечок про національну приналежність Львова;
  • відмінні інтерпретації історичних подій різними зацікавленими сторонами;
  • зміну образу Львова в рамках одного національного дискурсу.

Пропонуємо також звернути увагу на:

  • Львів як місто і територію (дружню або ворожу);
  • Які національності, і в якій мірі цікавлять авторів, і роль цих національностей в літературних творах;
  • Способи конструювання і використання міту Львова – особливо міту "Leopolis multiplex" - в літературних текстах, а також в публіцистиці і в наукових працях;
  • Образ іншого, сусіда, співмешканця з іншої етнічної групи.

Конференція буде складатися з двох частин: презентації результатів досліджень, і двох круглих столів.

Робоча мова: українська і польська.

Запрошуємо до участі в конференції літературознавців, мовознавців, істориків, соціологів, культурологів. Зголошення на конференцію, в якому має бути зазначено ім'я, прізвище, місце праці, назва доповіді і її короткий виклад (до 1000 знаків) просимо надсилати до 1 січня 2010 р. на електронну пошту i.matsevko@lvivcenter.org (Ірина Мацевко, Центр міської історії) та kkot@poczta.onet.pl (Катажина Котинська, Інститут славістики ПАН).

Організатори залишають за собою право відбору отриманих пропозиції. Передбачається запис дискусії під час круглих столів, а також публікація матеріалів конференції.

Організатори не оплачують перебування учасників конференції у Львові. Кошти ночівлі, харчування і подорожі покривають учасники заходу.

Комментариев нет: